top of page

Indien-Pakistan

Hinduister mod muslimer
​

Den 14 August 1947 blev staten Pakistan uafhængig efter 79 år under britiske styre, og samtidig løsrev de sig fra Indien, som fik selvstyre den følgende dag. Siden da har de to nationer stået overfor hinanden som muslimer og hinduister.

Det kan være svært at forstå hvorfor Pakistan blev italesat som en af USA’s vigtigste allierede tilbage i 2002, i kampen mod den islamiske Taliban.

Den historiske forklaring er, at Indien-Pakistan jo oprigtigt var en del af Det Britiske Imperium. Under 2. Verdenskrig forsøgte at løsrive sig, forblev muslimerne trofaste overfor briterne, men hinduisterne med Gandhi i spidsen formåede at løsrive sig ved hjælp af civil ulydighed, som betyder at man viser modstand ved at bryde visse love og uden at bruge vold.

Briterne var bange for Gandhi (lav en fakta boks på hjemmesiden), da han havde en evne til at bruge religion til at motivere masserne. Samtidig var man bange for Indien kom under sovjetisk indflydelse. Derfor valgte man allerede dengang at fastholde Pakistan som en stærk allieret, selvom at Pakistan var tæt på at udvikle sig til en islamisk stat.

Siden har Indien og Pakistan været i flere voldelige konflikter, faktisk allerede inden delingen, hvor mellem 50.000 og 75.000 hinduister blev etnisk udrenset under hvad man kaldte Noakhali-massakren.

Landene er gentagende gange endt i krig med hinanden, i sær ved grænseområdet, Kashmir.

Mohandas Karamchad Gandhi var en indisk politiker og leder, der stod i spidsen for Indiens uafhængighedsbevægelse.

 

Født: 2. Oktober 1869, Porbandar, Indien

Myrdet: 30. Januar 1948, New Delhi, Indien (78 år)

Mohandas Karamchad Gandhi

bottom of page